Almeerse productontwikkelaar komt met zinvolle producten in strijd tegen verspreiding van het corona virus.

PERSBERICHT
Maandag 6 april 2020

In strijd tegen het coronavirus is de Almeerse uitvinder en productontwikkelaar Fred van der Weij samen met ondernemer Ivar van der Most de afgelopen twee weken bezig geweest met het ontwikkelen van een aantal producten die de verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan. 

Kranen, deurhendels of lades kunnen dagenlang een bron blijven waar het coronavirus op achterblijft. In een organisatie of woning waar deze door verschillende mensen worden gebruikt is het daarom belangrijk om contactbesmetting te voorkomen. Een oplossing ligt in een reeks producten die ervoor zorgen dat je geen handcontact hoeft te maken en gemaakt kunnen worden van een nieuw antimicrobieel printmateriaal waarop 99,99% van alle bacteriën, virussen en schimmels worden gedood. 

“Om de strijd tegen het virus aan te gaan zijn er een aantal maatregelen die we kunnen treffen. Omdat er nog volop onderzoek wordt gedaan naar de overlevingstijd van het virus op oppervlaktes is het belangrijk dat we zoveel mogelijk maatregelen nemen die mogelijke verspreiding voorkomen.” vertelt van der Weij. Het bedrijf komt daarom met een aantal producten die hier een bijdrage aan kunnen leveren. De producten zijn eenvoudig te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een normale deurklink openen en sluiten zonder het met je handen aan te raken maar ook de wc doorspoelen, aanbellen of een pinautomaat bedienen. De producten zijn bedoeld om door 1 persoon te gebruiken en gaan door het duurzame ontwerp jarenlang mee. 

Wereldwijd zijn de laatste weken veel initiatieven ontstaan waarbij 3D printers uitkomst bieden. APDS Development is al 30 jaar actief in de stad en maakt al jaren producten voor eindgebruikers is de eigen 3D printfarm, het voelt grote betrokkenheid juist nu zij hiermee een waardevolle bijdrage kunnen leveren. “In de printfarm kunnen heel snel nieuwe dingen gemaakt worden. Zo ook die bescherming bieden tegen besmetting en verspreiding van het virus. Ons doel is om zoveel mogelijk van deze middelen te produceren en waar het spatmaskers betreft te doneren aan organisaties in de zorg die tegen tekorten aan beschermingsmiddelen aanlopen” Aldus van der Weij. 

Het bedrijf schenkt spatschermen aan organisaties in de thuiszorg, kraamhulp of verzorgingshuizen die zich daarvoor melden. Maar om op grotere schaal iets te kunnen betekenen zal er ook geld van buitenaf moeten komen. “Met de verkoop van de andere producten kunnen we de productie bekostigen. Het is een win-win situatie: we voorkomen verspreiding en helpen de zorgmedewerkers in de strijd” laat van der Most weten.